Möten 2017

 

18/1 2017 MEDLEMSMÖTE med ca 20 deltagare. Trevligt som vanligt att återse medlemmar till en stunds samvaro. Programmet för dagen var krigsbarnsupplevelser, som berättades av ordf. Kielo.

26/2 2017  ÅRSMÖTE, som var välbesökt. I styrelsen blev det inga ändringar. Som revisor i stället för Björn Svensson, som hade frånsagt sig uppdraget, valdes Immo Marttinen, tillsammans med Christer Sellberg som valdes på nytt. Till revisorsersättare valdes Annette Eiserman-Wikström.

15/3 2017   GFK:s 25-ÅRSJUBILEUM på S/S Marieholm, med mat, sång, diktläsning samt dansuppvisningar. Bl.a vår honorärkonsul Heli van der Valk och Kai Rosnell från förbundet firade med oss.  Pentti Käppi med sina musikervänner spelade glada låtar. Ett mycket lyckat jubileum!

19/4 2017    MEDLEMSMÖTE med 26 medlemmar närvarande. Pentti Käppi berättade initierat om Lapporörelsen med bildvisning och medlemmarna hade möjlighet att ställa frågor. Efter föredraget visade Pentti bilder från våra tidigare fester och sammankomster.

Som vanligt hade vi samtliga möten – med undantag av jubiléet - i Brf Alberts föreningslokal och serverades kaffe/te, smörgåsar och kaka av vår eminenta kökspersonal.

 

Text: Kielo Bengtsson

 


 

 Möten 2016

 

Göteborgsföreningens årsmöte avhölls den 27 februari 2016, varvid deltog 23 medlemmar. Styrelsens sammansättning finns på vår webbsida "Styrelse / Kontakt". 

 Medlemsmötet den 16 mars 2016 hade besök av Carina Andersson, dotter till ett krigsbarn – hon berättade om sin bok ”Min far är en sjörövare”. Boken kommer att recenseras i vår tidning Finska Krigsbarn nr 3-2016. Carinas mor, Anja Alkroth, som deltog i mötet blev vid tillfället medlem i vår krigsbarnsförening. Även dottern Carina anslöt sig till Göteborgsföreningen. Ganska många av våra medlemmar tog tillfället i akt och köpte aktuell bok. Till medlemsmötet den 20 april 2016 var det meningen att Roland Jarl, innehavare av Global War Museum i Munkedal skulle komma. Tyvärr fick han förhinder (axeloperation). Med kort varsel berättade i stället vår vice ordförande Reino Wikström sin krigsbarnshistoria. Mycket levande och intressant! Medlemsmötena ovan, hade vi i Brf Alberts föreningslokal på Ö. Skansg. 8, Göteborg.

 14-15 maj 2016 anordnades Nordiskt Krigsbarnsmöte i Emigranternas Hus i Göteborg. Vid mötet deltog ca 124 personer från Finland, Norge samt Sverige. Lyckat möte på alla sätt, bl a tack vare att en del av våra medlemmar engagerat ställde upp med hjälp.

 Den 8 juni 2016 grillade vi i Västra Frölunda. Det har blivit tradition  att  grilla vid vårens sista möte. Johanna Bratthammar Lundby Stadsdelsförvaltning var närvarande – hon planerar en utställning, som ska handla om finska krigsbarn. Hon ville bekanta sig med oss.

 Den 17 augusti 2016 började vi med ”räkfrossa”. Efter information om bl a den stundande Helsingforsresan den 21-25 september, lät vi oss väl smaka av jättegoda färska räkor med tillbehör. Pentti Käppi musicerade och ackompanjerade oss vid allsången. Alla trivdes och var glada över att vara tillsammans igen.

 Onsdagen den 14 september besöktes vårt medlemsmöte av Inkeri Lamér, som berättade om sin bok RASKAS METALLI (Tung Metall). Boken handlar om invandring från Finland på 1960- och1970-talet. Närvarande var ca 20 intresserade deltagare som serverades kaffe/te, smörgås och kaka.

Onsdagen den 19 oktober kom Roland Jarl till vårt medlemsmöte. Han är ägare till Global War Museum i Munkedal, där GFK-medlemmar varit på besök och blev då guidade av Roland Jarl. Medryckande berättade han nu om Finlands krig. Efteråt hade vi tillfälle att ställa frågor. Som vanligt serverades kaffe/te, smörgås och kaka.

Vid medlemsmötet, onsdagen den 16 november besökte oss Elena Hellberg-Hirn, som berättade om sin barndom och ungdom under II:a världskriget i Ryssland. En gripande berättelse, som fick en del av oss att fundera på om vi ändå inte var lyckligt lottade, trots att vi skickats med lapp om halsen till ett annat land. Även Lina Lundin, dansare och koreograf gästade oss den dagen. Hon planerar ett dansprojekt som handlar om finska krigsbarn och av den anledningen ville hon bekanta sig med oss. Även Kai Rosnell, sekreterare i RFK:s styrelse, besökte oss vid det här medlemsmötet. Han skriver om Elena Hellberg-Hirns berättelse i tidningen Finska Krigsbarn nr 4-2016. Vi blev serverade ryska piroger och mandeltårta till kaffet/teet. 

 Den 14 december hade vi JULFEST i vår vanliga föreningslokal. Vi var 27 deltagare, som åter njöt av att få vara tillsammans. Stämningen var uppsluppen och vi sjöng julsånger på båda språken med dragspelsmusik, som framfördes av Pentti. Reino, vår vice ordf., hade ordnat buffémåltid, som avnjöts med god aptit. Kaffe/te med finska kakor, julstjärnor /joulutorttuja förstås, serverades också. De medlemmar som hade hjälpt till vid Riksmötet i maj, tackades med julklapp och Mirja-Liisa, vår allt i allo i köket, tackades med en blomma, så även ordf.

Mötena har vi haft i Brf. Alberts föreningslokal, Ö. Skansgatan 8, Göteborg.

 

Texter: Kielo Bengtsson

 

 


 

 

Julfest 9 december 2015

 

GFK2015julfestGöteborgs föreningen  Finska krigsbarns julfest i Brf. Alberts möteslokal Skansgatan 8. Vi var 27 deltagande denna kväll. Vi var väldigt glada att se vår ordf. Kielo B med oss igen efter en tids sjukhusvistelse. Hon gav oss lite information om senaste nytt från Riksförbundet och lade fram kryssningsbiljetter till Finland för de som önskar resa. Det gladde oss verkligen att hon var med igen. Även vår viceordf. Kyösti Ritola var med oss igen, det var en glädje att träffas. Mirja-Liisa var den som höll i servering m.m. Hon är en klippa! Det var en jultallrik med massor av god julmat, småvarmt. Kaffe/the och kaka serverades och alla var så mätta, nöjda och glada. Vi sjöng julsånger med Helge F och Pentti K bidrog med dragspelsmusiken. En härlig julfest med gemytlig samvaro och god stämning.

Ruth-Maijde framförde en egen skriven dikt: 


När skymningen faller över stad och land,
det är skönt att mötas till julens fest.
Det är så gott att känna en vänlig hand,
önska välkommen till varje gäst.

Här i vår förening vill vi så gärna
att alla skall trivas i varm atmosfär.
Här vill vi värna
om varandra och den vi håller kär.

En bit på vägen får vi följas åt
en stund på jorden, just nu. 
Livet ger oss både skratt och gråt
så vi behöver varandra jag och du.

Vi får glädjas, ge ord som blir liv och handling
för dörren är öppen även i nattljusets timma,
i vänskap, stöd som ger oss förvandling.
När stjärnor på himmelen glimma,
när mörkret skingras i soluppgång.
Vi mötas i julens glädje och sång.

Kvällens förhoppningsvis nya medlem Hillar Krönström var mycket glad att han fått komma med till vår julfest. Han poängterade att alla såg så unga ut och var så alerta. Det var många frivilliga armar och händer som hjälpte till att i ordningställa lokalen efteråt. Mirja-Liisa var den dirigerande och hon är värd allt tack för sina frivilliga insatser. En god jul önskade vi varandra innan vi skiljdes åt olika håll.

En fin julfest att minnas!

Ruth-Maijde Rönngård

            


 

MEDLEMSMÖTE den 16 september 2015 i föreningslokalen,

Ö Skansgatan 8, Göteborg.

 

Vi var 20 närvarande medlemmar, som den här eftermiddagen väntade på 2 flyktingungdomar , som vi hade kommit överens med att komma och berätta om bl.a sin flykt till Sverige. Vi blev naturligtvis besvikna, eftersom de uteblev, men efter information om det senaste föreningsaktuella, lät vi oss väl smaka smörgåsar, kakor och kaffe och därefter var ordet fritt.

En del (ganska många faktiskt) tyckte att mötet var riktigt trevligt utan organiserat program – att få samtala med  varandra och umgås, utan att någon  bad  en vara tyst. Även i fortsättningen ev ska vi kanske vid något tillfälle träffas och bara umgås och njuta av varandras sällskap – Något att fundera på?

Vi får höra medlemmarnas åsikt  om tanken.

Text: Kielo Bengtsson

 

 


 Inbjudan till Nordiskt Krigsbarnsmöte den 13-15 maj 2016.


Mötet kommer att hållas i Emigranternas hus, Packhusplatsen 7, i centrala Göteborg. Fredagen den 13 maj kl 12,00 samlas styrelsen för RFK till styrelsemöte.
Lördagen den 14 maj ägnas åt programverksamhet, årsmöte för RFK samt festmiddag med underhållning på kvällen.
Söndagen den15 maj ägnas åt sightseeing i Göteborg.
Program, logi och prisuppgifter meddelas i början av 2016.
Förhandsinformation kan erhållas på göteborgsföreningens hemsida www.finskakrigsbarn.se. Vidare upplysningar genom: Kielo Bengtsson tel. +46(0)313306665 Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen samt Pentti Käppi tel. +46(0)730673671 Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

 


Medlemsmöte 2015 08 19, Sillsexa

GFK:s höstverksamhet började den 19 augusti med SILLSEXA. 24 av våra medlemmar deltog och eftersom vädret var det bästa tänkbara beslutade vi ha medlemsmötet utomhus på innergården i anslutning till föreningslokalen. Efter information om föreningens kommande verksamhet och den stundande resan till Helsingfors, lät vi oss väl smaka av de delikata sillrätterna med tillbehör och därefter kaffe och sockerkaka. Det fanns mycket att tala om efter sommaruppehållet, så vi satt länge kvar och njöt av den ljuvliga sommarvärmen och av att åter vara tillsammans.

Nedtecknat av Kielo

 GFK2015Sillsexa

 Foto: Helge Franke 

 


Medlemsmöte 2015 06 03, Grillfest

Göteborgsföreningens sista möte på vårsäsongen, den 3 juni 2015, anordnades som vanligt med korvgrillning och kaffe med jättegod tårta, som Mirja-Liisa bakat. Den här gången var vi på ett nytt ställe, nämligen i V. Frölunda. Ca 20 medlemmar hade hörsammat kallelsen, trots att det t o m haglade då jag gick hemifrån – men som på beställning, då mötet började, kom solen och vi kunde grilla ute. Efter information om det föreningsaktuellla, var programmet fritt. Stämningen och medlemmarnas humör var på topp och eftersom Helge hade dragspelet med sig och musicerade för oss, så blev det även lite allsång. Frågesport hade vi också, som Mirja-Liisa ordnade.
Tack Kyösti och Marianne, Kurt och Tuula och Mirja-Liisa för en jättetrevlig medlemsträff!

TREVLIG OCH SKÖN SOMMAR ÖNSKAS ALLA VÅRA MEDLEMMAR!
VI SES I AUGUSTI IGEN – HOPPAS JAG!

Text: Kielo, ordf.

GFK20150603Grillfest 

Foto: Helge Franke 


 

Medlemsmöte 20 maj 2015

Den 20 maj 2015 samlades 27 medlemmar på Bostadsrättsföreningen Alberts grillplats för att lyssna på Raili Syvänen , då hon berättade om sin senaste bok, Hallonkyssar i en svart Mercedes. För några år sedan gästade hon också ett av våra medlemsmöten och berättade då om sin första bok, En tur med Cadillac. Vi var idel öra, då hon medryckande läste valda delar ur sin senaste bok. Kaffet med smörgås och kaka smakade underbart i solskenet - vi hade tur med vädret igen, som så många gånger tidigare. Både före och efter medlemsmötet regnade det.


GFK20150520

Text: Kielo. Bild: Asko

 

 GFK:s medlemsmöte onsdagen 15 april 2015

Månadsmötet för GFK fick som vanligt en god anslutning med 25 deltagare i Brf Alberts föreningslokal i Haga. Efter det obligatoriska kaffedrickandet under gemytliga former fick medlemmarna information om kommande aktiviteter, bl.a. om riksmötet i Norrköping i maj och den planerade resan till Finland i höst. Mötets huvudattraktion var Ruth-Maijde Rönngårds krigsbarnsberättelse med visning av personliga fotografier. Ruth-Maijde är en ovanligt god berättare, vilket hon gett prov på i sina dikter och berättelser många gånger tidigare. Liksom många andra krigsbarn drabbades hon av lojalitetskonflikten i valet mellan en kärleksfull och barnorienterad svensk fosterfamilj och en kärv efterkrigsmiljö i Finland.

I samband med deltagandet i krigsbarnens referensgrupp för Anna Takanens skådespel Fosterlandet hade Ruth-Maije och Pentti Käppi blivit intervjuade tillsammans med ordföranden och sekreteraren för SEF=Sveriges ensamkommandes förening. Intervjun är tillgänglig i Riksarkivets utställning om finska krigsbarn i Göteborg fram till i höst. Kontakten med ensamkommande krigsbarn i Göteborg ledde till att Ruth-Maijde hade tillfälle att som gäst delta i SEF:s årsmöte. Kontakten har också lett till att de båda representanterna har fått en inbjudan att besöka en av våra månadsmöten i höst.

GFK20150415c 

Text och bild: Pentti Käppi

 

MEDLEMSMÖTE MARS 2015-03-18

Som vanligt hade ett stort antal medlemmar mött upp i vår föreningslokal för att njuta av några timmars samvaro. Efter information om bl.a. den förestående medlemsresan till Helsingfors i höst, avnjöts kaffe med smörgås och underbart god rull-tårta, bakad av Pia.

Irma berättade därefter om sitt besök hos lärare och elever på Sverige-Finska skolan. Hon hade som åhörare där både lågstadie- och högstadie-elever vid skilda tidpunkter och alla elever satt som tända ljus och kom med frågor, då Irma berättade om hur det var att komma till Sverige som krigsbarn med lapp om halsen. Även vi, som lyssnade på henne, blev rörda av det hon berättade och hon applåderades livligt.

Vid mötet tackades även Mirja-Liisa, med en liten gåva. Hon hade ordnat teaterbiljetter till föreställningen Fosterlandet, för att vi i grupp /40 st/ kunde gå och se pjäsen.

Nedtecknat av Kielo

 AskosBildEd

 

Medlemsmötet 21 januari 2015  

 

 Årets första medlemsmöte , den 21 januari 2015 med ca 25 deltagare var helt igenom lyckat alltså precis så som våra möten brukar vara. Idel glada ansikten, som tyckte det var trevligt att åter träffas efter jul- och nyårshelgerna.

Asko,vår kassör, berättade om sin USA-resa, sommaren 2014, som han gjorde med sin sondotter. En verkligen livfull reseberättelse med foton och film! Och kunnigt! - men så har han ju också bott i USA i ganska många år.

Också som vanligt, hade goda smörgåsar och kakor en strykande åtgång - tack Ruth-Majde för kakorna och tack Mirja-Liisa - vad skulle vi ha gjort utan dig i köket!

Nedtecknat av Kielo Bengtsson  

 

GFK2015GoldenGate

FRÅN SAN FRANCISCO ÖVER GOLDEN GATE

 

GFK2015Highway

PÅ VÄG TILL HOLLYWOOD

 

Göteborgsföreningens julfest  

Nu pausar vi med föreningsmötena, till den 21 januari 2015, då vi har det nya årets första styrelse- och medlemsmöte. Stundande julhelg, i förväg, firade 32 medlemmar den 10 december i den ordinarie möteslokalen  med dragspelsmusik och både solo- och allsång. GFK har ju turen att bland våra medlemmar ha två musikanter - Pentti och Helge.

Vi började med glöggservering och tack vare glöggen steg stämningen och var på topp redan från början. Det här året hade vi ändrat menyn från jultallrik till jullandgång, eftersom en del ansåg att de inte orkade äta upp all mat på jultallriken. Vi får se vad som bestäms betr maten inför kommande år. Kaffe, kaka, godis, clementiner fulländade måltiden.

Ruth-Maijde framförde en av henne skriven dikt om Tid – framtid, forntid, spilltid, krigstid, fredstid…. etc. Mycket tänkvärt. Julklappsutdelning precis som på ”lillejulfesterna” (pikkujoulujuhlissa) i Finland deltog en del av oss i, och lotteriförsäljningen hade en strykande åtgång, precis som vanligt, tack vare vår eminente lottförsäljare Eero.

Nedtecknat av Kielo ordf,

som vill TACKA alla som frivilligt hjälpt till med verksamheten
och TACK alla medlemmar för att ni vill tillhöra GFK!

TACK för det gångna året!

  

 

Göteborgsföreningens novembermöte

Onsdagen den 19 november höll Göteborgsföreningen sitt vanliga månadsmöte med vid det här laget gammal bekant, Olavi Lampela, som medlem, gäst och föredragshållare. Den entusiastiske amatördykaren Olavi berättade om sina dykaräventyr i Nordnorge.

Söndagen den 12 november 1944 lyckades bombplan från Royal Air sänka slagskeppet Tirpiz i fjorden Håköjbotn väster om Tromsö, varvid 1100-1200 sjömän omkom. Tirpiz var systerskepp till slagskeppet Bismarck och kallad efter amiral Alfred von Tirpiz. Slagskeppet hade haft till uppgift att anfalla de allierades konvojer till Murmansk, vilka bidrog med vapen och förnödenheter till Sovjetunionens krigföring bl.a. mot Finland.

Under 1950-talet såldes vraket som skrot, men ca 1/3 blev kvar på sjöbotten till amatördykarnas glädje. Olavi hade varit där och kunde visa för oss tung, gedigen porslin med naziregimens emblem.

Dagen till ära hade Göteborgsföreningen också besök från krigsbarnsföreningen i Helsingfors. Maija Lindroos, en gång krigsbarn i Göteborg, hade kommit med sin make Göran för att hälsa på hos sina svenska syskon.

Text: Pentti Käppi

bild nov ny

 

 

Göteborgsföreningens besök i GATENHIELMSKA HUSET.

Vi var 14 medlemmar, som den 15 oktober 2014, trotsade regn och rusk
för medlemsträff i Gatenhielmska huset, som är kulturminnesmärkt
sedan år 1943 och som sedan 1987 ägs av Göteborgs kommun.
Vår utmärkte guide Peter Ribberfors berättade mycket intressant
om huset, dess arkitektur och historia och levandegjorde människorna som
bebott huset och även deras gengångare. I alla fall jag, kunde nästan
känna närvaron av dem.
År 1717 fick Lars Gatenhielm, Lasse i Gatan, tomten där bl.a. huset är beläget, av
Karl XII, som ett erkännande för sina framgångar som "konungens
kapare". Troligen är det Anna Thalena, gift Busck, syster till Lars
Gatenhielm, som med sin make uppförde det Gatenhielmska huset.
I dag minner huset om en svunnen tid, då kapare tjänade stora pengar
på legaliserat sjöröveri.

Nedtecknat av Kielo Bengtsson

 

 

MEDLEMSMÖTE.

Onsdagen den 17 sept samlades vi GFK:are åter i  vår föreningslokal till styrelse- och månadsmöte. Vi var 24 medlemmar som fick den senaste informationen om verksamheten. Huvudprogrampunkten för mötet var Hilkka Engströms krigsbarnsberättelse. Hon redogjorde gripande  om bl a familjens evakueringar från Karelenoch hur hon så småningom efter flera års vistelse i Skåne, som krigsbarn, ”var tvungen” att återvända till Finland. Som vanligt smakade kaffet, smörgåsarna och kakan alldeles ypperligt. Tack Mirja-Liisa, Kjell och Ritva!

Hilkka

 

 

Nedtecknat av Kielo.

 

GÖTEBORGSMEDLEMMAR PÅ SNABBVISIT I HELSINGFORS

Vi var 23 morgonpigga och glada GFK:are, som den 25 augusti äntrade bussen, som skulle ta oss till vårt forna hemland och till Helsingfors. Bussresan förlöpte väl och smidigt, tack vare Klaus, vår chaufför och i god tid anlände vi till Viking Lines terminal. På färjan var det beställt gemensam buffé, som vi njöt av med god aptit. SMHI hade inte lovat uppehållsväder under vårt besök, men vid vår ankomst till Helsingfors upphörde regnet och solen lyste ända tills det var dags att gå ombord för hemresan.

Någon där uppe måste gilla oss! Vid terminalen i Helsingfors välkomnades vi av 8 medlemmar från Helsingforsnejdens krigsbarnsförening, det kändes helt underbart! Vi kände oss verkligen välkomna! De följde med oss till Riksarkivet, som var vår resas huvudsakliga mål. Vi guidades där av en av Riksarkivets anställda, Christina Forssell, mycket kunnigt och intressant om både verksamheten på arkivet och byggnadernas arkitektur. Efter informationen besökte vi expeditionen, där vi hämtade våra i förväg beställda arkivhandlingar som krigsbarn. Vi, både helsingforsare och göteborgare förflyttade oss sedan till Salutorget förefterlängtad fika. Saluhallen, som åter var öppnad efter renovering, fick besökav de flesta av oss. Enligt min mening är det något speciellt med Saluhallar i Finland. Jag bara måste dit, oavsett vilken ort jag än besöker. Naturligtvis ägnade sig en del av oss åt shopping även på andra ställen.Tyvärr gick dagen alltför fort och plötsligt var det  dags att avsluta besöket och påbörja hemfärden.

TUSEN TACK våra krigsbarnsvänner i Helsingfors, för att ni mötte oss och för att ni tog er tid att vara  tillsammans med oss! Tack vare er, blev vårt besök så lyckat.

 

 unnamed

 

 

För Göteborgsföreningen// Kielo Bengtsson

 

 

 

I sillens tecken
 
Onsdagen den 13 augusti återsamlades 20 av Göteborgsföreningens krigsbarn i sin vanliga möteslokal till höstens första möte för att avnjuta ett sillbord tillsammans med medhavda drycker. Men sommarstämningen fanns då kvar och spred värme i umgänget. Samtalen rörde sig mycket kring sommarens resor och aktiviteter. Ordföranden Kielo redogjorde för ett välplanerat program för hösten, bl.a.en förestående gruppresa till Helsingfors med besök i Riksarkivet. Förslag om aktiviteter under våren diskuterades också. Sillen och snapsen lättade på sinnet till den grad, att några deltagare ställde även med spontana sånguppvisningar.
 
Sillsexa bild 2
 
 
Text: Pentti Käppi
Bild: Asko Salkola

 

 

 

 

Kan finska krigsbarn få ersättning för vanvård/övergrepp?

Läs mer på RFK:s hemsida under "Artiklar".

 

Medlemsmöte inför sommaren

Den 4 juni - en dag med sommarvärme och sol, var det grill-och medlemsmöte i GFK-ordförandens trädgård. Det har blivit något av en tradition att avsluta vårens verksamhet, informellt, med bl.a. korvgrillning. 21 medlemmar hade hörsammat kallelsen och deltog i poängpromenaden och allsång, både på svenska och finska, till Helge Frankes dragspelsackompanjemang. Då eftermiddagen led mot sitt slut skildes vi åt, glada över att åter fått tillbringa några timmar med våra krigsbarnsvänner.

 

Nedtecknat av Kielo

 

 

GFK på Global War Museum 

Onsdagen den 14 maj hade en stor och intresserad grupp GFK-medlemmar rest till Munkedal, de flesta med tåg, för att besöka Roland Jarls privata Global War Museum.

Mottagandet på Munkedals station blev storslaget. Där stod Roland i givakt med sin kompanjon Olavi Lampela, finska flaggan och en liten jeep från fortsättningskriget 1942. I bilkaravan forslades vi till Rolands museum, som dessutom visade sig också innehålla en enorm antikvitetshandel.

 

Efter en inledande introduktion av Roland Jarl kom det efterlängtade kaffet med mackor och bullar fram. Sedan började Roland Jarl sin egentliga presentation av det enorma materialet, som omfattar föremål och bilder från amerikanska inbördeskriget, första och andra världskriget och mycket mer. Rolands skådespelartalanger kom till sin rätt när han gestaltade olika historiska personligheter. Gestaltningen och härmandet av Churchill fick alla åhörare att dra på smilbanden.

 

Det fanns hur mycket som helst att se, och mer ska det bli när Roland till hösten får hem sin nyligen inköpta stridsvagn, enTiger. Men för att vi inte skulle missa tåget hem till Göteborg, lastades vi efter några timmar åter i fordonen för att forslas tillbaka till stationen i militärisk ordning.

 

Bild och text: Pentti Käppi

 

Kvinnor  kan
 
Päivi Simonsuuri
 
 
Onsdagen den 19 mars hade 28 medlemmar i Göteborgsföreningen samlats till månadens medlemsmöte. 
Som mötets höjdpunkt fick vi möta en särdeles intressant kvinna, Päivi Simonsuuri med rötter i Ladoga-Karelen. 
Päivi är utbildad lärare och arkitekt, men arbetar sedan 15 år som kriminolog in Skogome med våldtäktsmän och mördare.  
Frågorna och diskussionen kring hennes arbetsuppgifter kunde ha tagit hela eftermiddagen i anspråk, om hon inte hade kommit för att berätta om ett annat uppdrag, som hon utförde i ett års tid 2010 efter jordbävningen i Haiti.  
Jordbävningen krävde 300 000 människoliv och åtföljdes av stora hjälpinsatser i FN:s regi. 
Bl.a. krävdes det 1500 poliser för att garantera ordningen i ett land som alltid drabbats av våld och korruption. 
På kort varsel snabbutbildades Päivi i Svea Livgarde i Stockholm för att sändas som civilpolis och fängelseinspektör till Haiti. 
Svårigheterna där var stora med bristfällig infrastruktur, tropisk värme och korruption, bl.a. försvann 40% av mattransporterna på vägen. 
Päivi for runt på landets dåliga vägar och inspekterade överbefolkade fängelser, där fick 40 fångar samsas i små celler,och där vistades barn och mördare tillsammans under hygieniskt bristfälliga omständigheter. 
Kulturkrockar var vanliga, inte enbart mellan hjälparbetare och urbefolkning utan även mellan hjälparbetare av olika nationaliteter. 
De nordiska hjälparbetarna var i allmänhet omtyckta p.g.a. att de inte var korrupta,för att de levererade vad de lovat och inte utnyttjade den omfattande prostitutionen. 
En koleraepidemi bröt ut under räddningsaktionen, och ryktet gjorde gällande att det var nepalesiska hjälparbetare som fört med sig epidemin. 
Ryktesspridningen och en pågående presidentvalskampanj skapade oro och en så fientlig inställning till hjälparbetarna att dessa blev instängda i bevakade skyddsområden i två veckors tid. 
De negativa erfarenheterna har inte skrämt Päivi. Hon ser fram emot ett nytt, spännande uppdrag, kanske i Afrika.
 
 
Pentti Käppi

 

 

GFK:s första medlemsmöte 2014

 

Foto : Asko Salkola  Foto : Asko Salkola

 

Foto : Asko Salkola

Hur togs de finska krigsbarnen emot av sina jämngamla svenska syskon? Den frågan är föga belyst. Onsdagen den 15 januari hade 29 medlemmar för GFK samlats i Brf Alberts föreningslokal för att lyssna till barnsjuksköterkan Hedvig Dahlqvists personliga berättelse om sina erfarenheter och känslor när hon vi sex års ålder utan förvarning fick en finsk sjuårig syster. De båda representerade den genomsnittliga åldern för finska krigsbarn. Hedvig hade dessutom en liten broder och avsevärt äldre systrar. Den finska flickan var allvarligt krigsskadad och gömde sig under bord, stolar och garderober så fort hon hörde buller utifrån. Hon uppförde sig också för övrigt på ett ohyfsat sätt, bl.a. genom att skolka från skolan. Hedvig började hata sin nya syster och kunde inte acceptera att hennes förstående föräldrar tillät den finska flickan göra saker och ting och uppträda på ett sätt som Hedvig aldrig fick. Men den största frustrationen hos Hedvig skapades av att den finska flickan stal hennes lillebror, som tidigare hade känt stort förtroende för Hedvig.

 

Hedvig har som vuxen känt skamkänslor för att hon hyste så negativa känslor för sin finska syster, särskilt som lillebror och systrarna inte alls har så negativa minnen av henne. Dessutom återvände hon tillbaka till Finland och familjen har därefter inte hört något från henne.

 

Hedvig ställde till slut oss frågan huruvida vi tyckte att hon var en dålig människa som hyst så negativa känslor för en värnlös flicka. En livlig diskussion gav svaret: Hon har ingen anledning att skämmas för de känslor hon hyste som liten i situation som hon inte valt och som som hon inte var förberedd. Liknande situationer torde ha varit vanliga i många hem runtomkring i Sverige under 40-talet.

Pentti Käppi

 

GFK:s årsmöte 2014

27 medlemmar från Göteborgsföreningen Finska Krigsbarn, hade hörsmammat årsmöteskallelsen och mötte upp i föreningslokalen på Östra Skansgatan, lördagen den 22 februari. Vi sjöng unisont Vårt Land på finska och svenska  och efter kaffeförtäring med smörgås och kaka, påbörjades årsmötet med Pentti Käppi som ordförande. De enda förändringarna i styrelsen från föregående år var, att Kurt Johansson valdes till ersättare i stället för Pentti Laamanen, som avgick, samt att Helge Franke valdes till revisor efter Erkki Huhtinen. Pentti Käppi och Helge Franke underhöll oss efter mötet med en stunds dragspelmusik, vilket uppskattades.

  Nedtecknat av Kielo Bengtsson.

 

 

Program för  2013

Medlemsmöten har vi i brf Alberts lokaler, Östra Skansgatan 8, Göteborg. Vid samtliga tillfällen serveras kaffe/te, smörgås och kaka. Kostnad 30:- per person. 

Subventionerad medlemsresa till bl.a. Åbo och Helsingfors planeras till 3- 6 sept. Intresseanmälan senast den 31 juli till Eero, tfn 0520- 444837 eller Kyösti, tfn 031- 547281.

Informella träffar på sta`n, med början lördagen den 9 mars kl. 12.00, med samling på Järntorget, Göteborg. Vid ev. frågor, kontakta Irma, tfn 031-542672.

Vidare planerar vi besök med underhållning- musik och sång- på det finska äldreboendet Rauhala i Lövgärdet, Angered. Tidpunkten för första besöket är ej fastställt.

 

Kom gärna med förslag till höstens program!

 

 
Möten som varit under 2013
 
 
Föreningsmötet den 4 juni

 

Vårens sista möte hölls på ordförande Kielos altan. 26 medlemmar hade hörsammat kallelsen och stämningen var på topp. Det grillades i bästa sommarväder. Det var trångt om utrymmet- men finns det hjärterum så finns det hjärterum...Ordföranden informerade om bl. a. vad som hade diskuterats på Riksmötet i Bollnäs och hon påminde om den planerade resan till Helsingfors i augusti. Mötet avslutades med frågesport.

 

 

 

Kielo Bengtsson
 
 
Föreningsmötet den 15 maj

 

Vid föreningens månadsmöte deltog 30 medlemmar. Frågesport och allsång stod på programmet. Efter de programpunkterna informerade vice ordföranden i Finska Aftonstjärnan/ Iltatähti, Finska Seniorers Dagcenter, om deras verksamhet. Hon berättade även om planerna på ett gemensamt projekt  tillsammans GFK, att arrangera revitaliseringsträffar i finska språket till hösten. Aftonstjärnan och GFK skall gemensamt söka medel till projektet från minoritetspråkgruppen.

 

 

 

 

 

Kielo Bentsson

 

 

 

Föreningsmötet den 17 april

 

30 medlemmar hade samlats till det sedvanliga månadsmötet. Huvudattraktionen var denna gång ett föredrag av vice ordf. Kyösti Ritola och hans hustru Marianne med temat "Resa i Burma". Paret Ritola har under flera år specialiserat sig på strapatsrika resor med Läs och Res. Det är inga resor för turister som enbart söker efter bekvämlighet. Resorna förbereds noga. Efter flygresan till till det aktuella landet, cyklar man runt där under flera veckor och bor och äter enkelt i vanliga hushåll. Makarna Ritola kom nyligen hem från Burma, ett land som håller på att komma loss från diktaturens grepp och försöker bygga upp demokratiska samhällssystem. Makarna presenterade ett rikligt bildmaterial från alla möjliga aspekter av burmanesernas vardagsliv och miljöer. Tiggarmunkarnas långa tiggarleder och pagodernas rikedom i prakt och antal, blev för oss en bestående minnesbild.

 

 

 

Pentti Käppi 
 
Föreningsmötet den 20 mars gfk2       gfk
24 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar avtackades Orvokki Lingman för mångårigt arbete inom föreningen. Orvokki var med och startade föreningen i Göteborg den 4 mars 1992. Irma Ahlenius ersatte Orvokki som ledamot i styrelsen. Vårens aktiviteter presenterades. Den nya styrelsesammansättningen finns under Styrelse/Kontakt.

 


24 medlemmar kom till föreningsmötet som hölls i Brf Alberts lokaler på Östra Skansgatan. Vi fick lyssna till Pia Skoglunds krigsbarnsberättelse. Efter Pias berättelse övade vi sånger till Pentti Käppis dragspelsackompanjemang inför kommande besök på det finska äldreboendet Rauhala i Lövgärdet, Angered. Vi diskuterade även  medlemsresan till Finland som vi har planerat att göra i höst.

 


Kielo Bengtsson

 


Föreningens årsmöte den 23 februari

    Möte med vernissage

jan 13 005  jan 13 003  jan 13 006                                                                                                                                                                     

 

Gfk höll årets första månadsmöte i Brf Alberts föreningslokal i Haga onsdagen den 16 januari med 21 deltagare. Kielo Bengtsson informerade om planerna på årets program, som innehåller bl.a. en gruppresa till Finland under hösten. Efter en allmän diskussion om planerna och det oblikatoriska kaffekalaset bjöds deltagarna på en överraskning i form av vernissage. Pirkko Loippo har under sitt yrkesverksamma liv som sjuksköterska haft ett fritidsintresse för arbete med textilier. Inför en beundrande publik vecklade hon ut sitt senaste verk, ett lapptäcke, ägnat åt hennes yngsta barnbarn. Det har tagit henne fyra år att skapa lapptäcket. Varje bit av täcket innehåller ett separat minne från det förflutna, vävts samman till en kärleksgärning. Efter visningen bjöd Pirkko deltagarna på ett synnerligt uppskattat glas skumpa.

 

Pentti Käppi 

 

 

En historisk fullträff

psk 14 004

Fotografen och dykaren Olavi Lampila från Hunnebostrand besökte GFK:s medlemsmöte onsdagen den 20 november. Olavi inledde sammankomsten med att berätta om sin verksamhet som fotograf och dykare på västkusten. Han hade med sig Roland Jarl från Munkedal,som där byggt ett privat museum, Global War Museum. Ronald höll ett mycket personligt engagerat och livfullt föredrag om Finland under andra världskriget. Det var ett föredrag som tände de övriga 25 deltagare till ett livligt kunskaps-och meningsbyte. Intresset och uppskattningen var så stort att man beslöt till våren göra ett studiebesök i Munkedal. Olavi, som kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare, tycktes också trivas med oss till den grad att han lät sig värvas som medlem i GFK.  Roland Jarl berättade att Global War Museum har bl.a. en hel del intressanta föremål och bilder från Finland under kriget. Intresserade kan googla på Global War Museum  eller gå hemsidan www.globalwarmuseum.com för hämta information.

 

Pentti Käppi

 

JULFEST

julbordgoteborgliten

 

Den 11 december samlades 23 GFK-medlemmar i vår föreningslokal till julfest med glögg, god julmat,kaffe och julkakor, vid av några av våra medlemmar otroligt vackert dukat bord. Vid varje placering dessutom en tomte,som gåva från ett par av våra medlemmar. Stämningen på topp och vi sjöng julsånger på både finska och svenska till dragspelsackompanjemang av Pentti. Lotteri med idel skänkta vinster,förhöjde stämningen ytterligare och jag förmodar att de flesta av oss kommer länge minnas det här årets sista möte med glädje.

 

Tack alla som hjälpt till vårt föreningsarbete i år! //Kielo

 

 

 

 

 

 

 

Senast uppdaterad ( 2017-04-24 09:50 )