Träffarna under våren 2016

Vi har tidigare år haft många kvinnliga föreläsare. Den här våren lyssnar vi på män som kommer att ha mycket intressant att berätta om film och sport

1 februari    Författare och journalist Kurt Mälarstedt berättade om regissören Jan Troell, och visade några av hans kortfilmer. Vi uppskattade hans föreläsning och hans vackra bok om Jan Troell med illustrationer som påminde Troells produktion och lyriska sätt att skildra verkligheten, som Barnvagnen, Utvandrarna ... Kurt har arbetat som journalist på Dagens Nyheter, varit utrikeskorrespondent i Washington och London

Kaffe med dopp 50:-

7 mars        Årsmöte med årsmöteshandlingar.

Vi bjuder på kaffe och tårta.

4 april          Jens Lind, sportkommentator på TV, journalist och föreläsare har bevakat alla de största idrottsevenemangen. Men man behöver inte vara det minsta sportintresserad för att uppskatta hans föreläsningar. Jens berättar om människor och händelser på sitt alldeles egna sätt. Han har fria händer att välja ämne. Kanske tar han upp Finnkampen, Toini Gustafsson, Hägg eller Nurmi. Håll tummarna att han kommer till oss, för det är långt till april och några jobb kan komma i vägen. Lotteri.

Ostbricka 50:-

2 maj           Vårfest!

200:-

Vid alla träffar har vi vinförsäljning á 25 kr per glas´. Lokal: Vita salen, plan 1, Sverigefinska Skolan i Stockholm, Fridhemsgatan 17­19, portkod 6215. T-bana Fridhemsplan, uppgång Drottningholmsvägen. Anmäl varje gång om du kommer med färdtjänst till Eila Wärn mobil nr 070­548 26 36. Träffarna börjar 16.30 och slutar 19.30  Glöm inte att ta på dig namnskylten.

OBS! Nötter och mandel får inte tas med till skolans lokaler p g a allergier!

Om du har skaffat dig e-post under senare tid så ber vi dig skicka mejl till Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen eller  Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen I framtiden kommer du att få information via e-post. Skicka även ev. adressändring och nytt telefonnummer till oss.

 

Hösten 2015

har vi ägnat åt att se bakåt: Koppla ihop våra krigsbarnsöden till de yttre händelserna i kriget. Hur påverkade de oss och våra familjer? Varför blev vi de vi blev? Jag tror att det är viktigt att vi inte enbart se på våra egna upplevelser utan att se hur omvärlden har agerat och påverkat oss. Några ord först om 7 september och 5 oktober som redan ägt rum.

7 september: Vem tror du att du är? Har inte många av oss krigs­barn ställt oss den frågan? Vad vet vi om vår bakgrund? Släkt­forskning är ett sätt att söka sig tillbaka till sina egna rötter. Ritva Winter berättade om sin egen fantas­tis­ka resa bakåt genom genera­tio­ner­na. "Där kunde jag hitta både vin och vatten." Ritva har också skrivit en handbok om 'Släktforskning i Finland' som nylig­en utgivits av Sveriges Släkt­forskarförbund och som vänder sig till dem som kanske förlorat sitt finska språk och söker sina släkt­kon­takter.

5 oktober: hade vi filmkväll: Filmen Tali, Ihan­tala, 1944 SLAGET OM FINLAND byttes ut på grund av längden – nästan två timmar - till ett kortare TV-program från andra hälften av 1980-talet av Bo Isaksson. Vi fick se och lyssna på Signe Höjers erfarenheter av att ta emot krigsbarn. Hon, Olof Lagercranz, Jörn Donner och Krister Wahlbäck pratade om Finlands krig mot Sovjet­unionen. Det var också första gången jag fick glädjen att prata om krigsbarnen på SVT. Samtalen efteråt blev livliga för vi fick nya in­falls­vinklar.

2 november
Vad hände min familj under krigsåren? Kirsti Siirala be­rättar om hur olika faser av kriget kan ha påverkat att hon och hennes
syskon skic­kades iväg till Sverige uppre­pade gånger. Kirsti skick­ades första gången till Sverige våren 1943 när hon var drygt 1 år. Innan hon fyllt fem år hade hon skickats fram och tillbaka fyra gånger. Kirsti har forskat hur den dåtida politiken och krigets olika skeden påver­kade till de många resorna mellan länderna. Det är viktigt att koppla ihop krigsförloppet med vad som hände henne och hennes syskon och det gäller alla krigsbarn.

Vi får också besök  av Irma Kario från Stadsteatern i Stockholm. Hon kommer att berätta om föreställningen FOSTERLANDET, som sätts upp på Stadsteatern i april-maj 2016. Det är glädjande att krigsbarnen och deras familjen i Stockholms län kan se Fosterlandet som tidigare gick på Göteborgs Stadsteater.Recensionerna var fantastiska.
Kaffe och macka 50:-

7 december
Julfest med julbord och musik, allsång och uppträdanden av Eila och Elin Pöllänen besöktes av drygt 40 personer, de flesta medlemmar. Du hittar en artikel och foton från julfesten bland artiklar på hemsidan.  

 

Vi träffas i Vita salen i Sverigefinska skolan, Fridhemsgatan 17-19, Stockholm. Kl 16.30 - 19.30.
T-bana Fridhemsplan, uppgång Drottningholmsvägen
. Eller buss 3, 4, 62, 40. Hållplats Fridhemsplan. Kommer du med färdtjänst bör du anmäla dig i förväg till 070 548 26 36. Se gärna längre ner för att se vilket verksamhet vi haft 2014 och 2015 hittills. 

 

 

 

 

 

 

 

Vårprogrammet 2015

12 januari besökte barn- och ungdomsförfattaren Ulf Stark oss och berättade om "Systern från havet"- som får nypremiär på stadsteatern i Stockholm 21 mars och som också har kommit ut som bok med samma namn. Med sig had han Stina Wirsén som hade "gjort" dockorna till föreställningen och bilderna till boken. Hennes bilder är magiska. Kulturhuset öppnade en utställning baserad på Ulf Starks bok den 5 februari, Wirséns vackar magiska bilder dekorerade rummet och föremålen i rummet illustrerade vad krigsbarnen hade haft med sig till drömlandet. Ett rum för barn finns 4 tr upp på Kulturhuset. Googla gärna på Ulf Stark och Stina Wirsén så får du veta mera.

 

2 februari           

Författaren Lilian Montmar berättade om sin bok "För inte så länge sedan" som ingår i en trilogi om Norr. I boken tar hon upp hur kvinnorna under svåra förhållanden har kämpat sig till sina mänskliga rättigheter från andra hälften av 1980-talet till tvättmaskinsrevolutionen på 1960-talet. Hon berättadse om både kvinnorna av folket och de mer kända som Elise Ottesen-Jensen och Fogelstadskvinnorna. Det blev livliga diskussionen bland dem som tagit sig till Sverigefinska skolan trots snövädret. Googla på Lilian Montmar så får du veta mera om hennes böcker.

 

Det gångna året - tillbakablickar på våra träffar:

Under hösten 2014 samlades vi i Finska kyrkan den 20 november för att ägna våra tankar till alla krigens barn kl 10 00 i. På Finlands Ambassad på Gärdet hade vi båre musik och föredrag på KRIGSBARNENS DAG. Kyrkan var full och ambassaden tog emot 80-tal gäster. Lars H gustafsson var huvudtalare och i paneldiskussioner deltog Ali, Abdukar och Siljan, från afhanistan, somalia och turkiska kurdistan. Pojkarna hade tidigare kommit som ensamkommande flyktingbarn.

1 september berättade Christina Falk om sin bok "Vi och de". Boken är baserad på morföräldrarnas egna upplevelser från inbördeskriget 1918. Intresset var stort från publiken och frågorna många. Nyfikenheten vaknade om hur det egentligen var för människorna under den tiden. Christinas medhavda böcker tog slut och några av oss blev utan "Vi och de".

6 oktober föreläste Margareta Wersäll ¨om sin senaste bok om John Bauer och hans hustru Esther Ellqvist. Margareta engagerade åhörarna i denne mans och hans hustrus liv, deras konstnärskap och tidiga död.

3 november samlades ett fyrtiotal medlemmar och även deras barn. Föreningens sekreterare Anneli Virtanen Dahlberg berättade vad hon som barn till krigsbarn har tagit emot från sina föräldrar för båda var krigsbarn. Pappan gjorde tre resor till Sverige och tillbaka, Mamma Leena stannade i sin svenska familj från 1944 till 1947, En fyraåring som hade anknytit till sin svenska familj rycktes loss igen ... En bok är på gång och det innebär även forskning i ämnet, tid och uthållighet. Anneli utgår till stor del till anknytningsteorin i Tor Wennerbergs bok "Vi och våra relationer". Anknytningsteorin har sitt ursprung hos John Bowlby. Du kan läsa mera bland artiklar dit du tar dig via hemsidan.

1 december: Julfest: Glöggen och pepparkakorna doftade, pirogerna och skinkan smakade, liksom kålrots- och morotslådan. Ljusen strålar. Vi tackar Carlsson bokförlag som sponsrade oss med julklappar. Bra böcker till julhelgerna.

 

Vårens program  2014

Stockholmsföreningen Finska krigsbarn arrangerade Nordiska krigsbarnsdagarna i Farsta 17-18 maj 2014. Trevligt och givande att träffas. Och bakom dagarna fanns ett år av arbete som tidigare ordförande Ritva Winter med styrelse avslutade med bravur. Mera om detta  fantastiska möte med representanter från riksdag, Finlands ambassad och forskare från Helsingfors universitetfinns  bland "Artiklar". Samtidigt ägde Riksförbundet årsmöte rum.

Stockholmsföreningen måndagsmötena hade bland annat Erik Björklund som berättade om sin nya bok Hemmafrontens brödraskap, vi såg på SVT:s program om Mitt i mångfalden med intressanta diskussioner följde i dess spår. Två av  stockholmsföreningens medlemmar Sinikka Stymne och Hilkka Mälarstedt har arbetat i RFKs projektgrupp tillsammans med Finlands ambassad och Finska församlingen för Krigsbarnets dag den 20 november i år. Vi har fått flera nya medlemmar bland annat riksordförande Irja Olsson med make Evans som vi välkomnar speciellt ... Samtidigt har flera av våra kära vänner lämnat jordelivet vilket lämnat oss i saknad.

Sommarträffarna på Blå Porten 2014

Det var fem sommarträffar med lunch kl 11.30 på Blå porten i år. Uppskattat av ett tiotal medlemmar som träffats varje gång. Marja Kinos tog oss på en båtutflykt den 26 juni till Fjäderholmarna. Uppskattat som vanligt. Stockholmsföreningen deltog ickså i Nationaldagen på Skansen den 6 juni.

Sinikka Stymne

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

 

 
 
 
 
 
 

 

 

                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senast uppdaterad ( 2016-02-02 10:18 )