Socialrådet Timo A. Tanninen stod bakom kvällens socialhistoriska minisymposium den 31 augusti på Finlands ambassad. Kvällen ägnades åt att informera om vår gemensamma historia, om de 650 år vi var ett och samma land, och om Stockholms finska rötter.

Matti J Korhonen presenterade ”Mitt, sa finnen om Stockholm”, en broschyr som han producerat till Märkesåret 2009 (finnen sa inte Mitt, utan det finska ordet ”mitä” som uppfattades som ”mitt” och betyder vad). Den här broschyren borde alla ha som söker efter de finska spåren i Stockholm. Den kompletterar webbsidan om Stockholms finska rötter på www.markearet1809.se.

Esko Melakari, generalsekreterare i Sverigefinska Delegationen, berättade om sverigefinnarnas fotspår i Värmland vilket lärde oss mycket, det var inga fattiga finnar utan folk med stora gårdar ...  Melakari är en van föredragshållare som knappast lämnar någon oberörd. Minister Juha Markkanen, andra mannen på Ambassaden, deltog i symposiet. Markkanen har varit på Ambassaderna i Bonn och Tokyo.

Det var så sent som den 1 januari 2010 som finskan blev officiellt minoritetsspråk i Sverige. Det lär finnas knapp en halv miljon första och andra generationens finnar här. Tar man med den tredje generationen blir det omkring 700 000.

Kvällens värd presenterade den Finska borgen på Gärdet som med sin rena arkitektur knappast behöver någon konst på väggarna. Linjespelet är därför lättare att fånga med blicken.  Vackert! Kvällens värdinna Tuula Tanninen hade gjort en härlig buffé som avslutades med kaffeost och hjortron som värden hade plockat egenhändigt.

Tanninen

Min man Bengt Stymne, jag, Tuula och Timo A. Tanninen, socialråd, i vars uppgifter ingår att ha kontakt med organisationer i Sverige som har en finsk förankring.

 Som ordförande i RFK ser jag fram emot att ha ett bra samarbete med Finlands Ambassad och Sverigefinska Delegationen.

 Sinikka Ortmark Stymne

Senast uppdaterad ( 2010-10-14 07:24 )