En kruka till Kungen

Nu har kung Carl XVI Gustaf fått sin krigsbarnskruka, nummer 200 av de 200 numrerade exemplar som konstnären Paul Envalds i Vanda format.

RFK:s ordförande Matts Imhagen hade fått företräde hos kungen en fredag eftermiddag (28 oktober). 

– Ers majestät. Jag har fått äran att överlämna denna minneskruka som tack för ers majestäts engagemang i Haparanda och Torneå i samband med avtäckandet av minnesmärket ”Ero” (Separation), vilket blev en hedrande milstolpe för oss krigsbarn, sa Matts.

Samtidigt fick kungen lite upplysningar om kungahusets engagemang i krigsbarnsverksamheten under kriget i form av några aktuella sidor ur Tapani Rossis sammanställning över de flera hundra barnhem i Sverige som tog emot finska barn.

– Det kände jag inte till, sa kungen när vi berättade att hans far prins Gustaf Adolf varit beskyddare för ett barnhem i Lysekil, och att hans farfar dåvarande kronprins Gustaf (sedermera VI) Adolf och hans maka Louise upplät en villa vid Ulriksdals slott för vård av finska krigsbarn. Att hans mor prinsessan Sibylla haft ansvar för tre finska bröder kände han väl till liksom prins Wilhelms starka engagemang framför allt under vinterkriget.

Kungen visade sig mycket intresserad av krigsbarnsverksamheten och blev överraskad att vi har så mycket aktiviteter.

Audiensen varade femton minuter och fylldes i övrigt av ledigt samspråk.

Nu är meningen att president Tarja Halonen också ska få ta emot en likadan kruka, nummer 199.

Det var Liisa Pöyhönen som kläckte idén till krukan och bestämde form och utseende. Intäkterna bidrog verksamt till att idén om krigsbarnssstatyn i Haparanda kunde förverkligas.

Kai Rosnell (fotograferade och assisterade)

Senast uppdaterad ( 2010-11-20 22:23 )