Finlands självständighetsdag

Tvåspråkig gudstjänst i Finska kyrkan på Slottsbacken i Stockholm

Den finska församlingens kyrka på Slottsbacken mitt emot kungliga slottet är vacker.

Församlingen lyssnade på Biskop Lennart Koskinen, kyrkoherde i Peter Träisk och Finlands ambassadör Harry Helenius på 94:e självständighetsdagen 2011. Paula Ehrnebo läste dagens bibeltext.

Ambassadören berättade att han hade firat denna dag i många länder, bl.a. i St Petersburg, Bryssel och nu i Sverige i den här vackra kyrkan. Biskopen sade bland annat att sanningen börjar hos oss själva. Hans predikan från predikstolen på svenska hade versmått av Kalevala och han lovade lägga ut texten på kyrkans hemsida. I predikan fanns Kalevalas Väinämöinen, Tolstoy, Ryske tsaren Alexander, Fänrik Stål, Adelcreutz, Lotta Svärd, Runeberg… Allt från det förflutna som stärker den nationella känslan. I de ”onda ”makterna som nämndes ingick, om jag förstod rätt, även sannfinländarna. Livet är motsägelsefullt.

Kyrkoherden betonade att frihet och rättvisa för alla folk behövs för att motstå ondskans krafter. När Peter Träisk kom till församlingen hittade han i kassaskåpet Michael Agricolas nya testamente från 1548, berättade han för Ruotsin Suomalainen.  Man ska alltid slåss för självständigheten, var ett annat budskap, som jag fångade. Jag tänkte att människans minne är selektivt, och att man tar in det som stärker den egna uppfattningen.

Tänd ett ljus i ert fönster, som visar att vi är självständiga, uppmanades vi innan vi lämnade kyrkan för att ära de som hade gett sitt liv för Finlands självständighet.

dsc00858 sde ikonen

Krigsveteraner, invalider, krigsbarn, Finlands frivilliga, Sverigefinnar, karelare och många andra förde fram sina flaggor till minnesmärket och lade en krans eller blommor på de mäns och kvinnors grav som stupade för Finland. Det var högtidigt.

Kyrkokaffet som följde gav tillfälle att mötas och språkas.

Självständighetsdagen på presidentslott och Hagnästorg

Firandet fortsatte för en del av oss som deltog i Finska kyrkans gudstjänst på Finlands residens vid Kungsträdgården i Stockholm. I Finland firade de inbjudna på Presidentslottet och andra på Hagnästorget. De som fick äran att komma till slottet hälsade på president Tarja Halonen. Många av dem bar vackra kläder, och hade smakfulla frisyrer. Det här året hade president Tarja Halonen bjudit ovanligt många unga människor vilket visar att hon tänker långsiktigt och inser värdet av de unga. Så bland de dansande paren ”rockade” de unga medryckande. Stämningen kändes lättare än tidigare år, åtminstone för mig som ser festen på TV-skärmen.

På Haknästorget samlades cirka 1200 människor för att fira självständighetsdagen med en tallrik köttsoppa och smörgås, kaffe och kaka. Dessutom fick de en matkasse med sig hem. Soppköerna i Helsingfors har blivit längre de senaste åren. De hemlösa och utstötta har fått sällskap av barnfamiljer och pensionärer som inte längre har klarar sig utan detta tillskott.

Sinikka Stymne

Foto: Säde Ikonen

 

 

Senast uppdaterad ( 2012-07-01 09:44 )