Finlands president och Norden

 

Sauli Niinistö med makan Jenni Haukio var på sitt första statsbesök i Stockholm den 17-18 april 2012.

 

Handelshögskolan slog ett slag för det nordiska samarbetet genom att bjuda in Sauli Niinistö på hans första besök i Sverige som Finlands president. Därmed sällade han sig till de statschefer som,  liksom den japanske kejsaren, skrivit sin namnteckning i den fina gästbok som finns på rektorsexpeditionen.  Vårt svenska statsöverhuvud är en betydligt trägnare besökare så kungens namnteckning dyker upp på flera sidor i gästboken som övervakas av Pirjo Furtenbach. Hon har tillhandahållit fotot av president Sauli Niinistö och rektor Lars Bergman.

 

niinist bergman sveavgen cropped

 

Finlands president har flera gånger talat om Nordiskt samarbete i massmedia. Det lär bli ett uppsving för samarbetet som har hamnat i skuggan de senaste åren.

 

Presidenten föreläste och blev intervjuad inför inbjudna gäster. Salen på Handelshögskolan var fullproppad. Utrikespolitik, Östersjön och säkerhetspolitiken var några av de områden som Niinistö tog upp för samarbetet. 

 

Förening Norden arbetar för närvarande fram en ny strategiför sin verksamhet. I deras årsbok skriver  Gunnar Wetterberg, den välkände historikern och samhällsdebattören, ”Tiden är mogen för de Nordiska länderna att gå samman i en stat, Förbundsstaten Norden. Med 25 miljoner invånare och en gemensam författning skulle Norden bli en helt ny och tung aktör på den globala arenan.”

 

Månne samarbetet blir intensivare den här gången?

  

Sinikka

 

 

 

 

Senast uppdaterad ( 2014-07-28 13:03 )